What our travellers are saying

about their experience with Tari Travel

Staf & Tilly I Zuid & Centraal Sulawesi

Hoi Tari,

We wilden jullie laten weten dat we heel erg tevreden waren over jullie. We hebben ontzettend genoten van de mooie fiets- en wandeltochten. De gidsen (en natuurlijk chauffeur Alex) waren telkens erg aardig en vertelden ons interessante dingen.

Ook heel leuk om koffie/thee of lunches bij mensen thuis te hebben. We hebben daar het lekkerste gegeten! Ook mooi, dat we daardoor die mensen wat konden ondersteunen. De overnachting in Toraja tijdens de trekking, bij een heel aardig familielid van Hendrik, was op een fantastische locatie.

De (locaties van de) hotels waren trouwens ook erg mooi. Vooral in Malino en Tentena (Tande Bone), maar zeker ook in Makassar, Bira en toch ook, wel in mindere mate, Pendolo en Ampana.

Jullie hebben het erg goed georganiseerd. Prettig was dat overal de gidsen of chauffeurs klaar stonden en we telkens goed overgedragen werden als we van chauffeur of gids wisselden.

Groet,

Staf & Tilly

Alweer een weekje thuis na een geweldige vakantie op Java en Bali. Nog hartelijk bedankt voor wat jullie voor ons hebben geregeld, het was echt top.

Een hoogtepunt was bij Medi in Magelang, een geweldige plek, goede gastheer en wij hebben daar heerlijk gegeten. Ik denk het lekkerste van de hele reis.

Het hotel in Yogyakarta lag heerlijk centraal en de culinaire tocht was geweldig. Het Ijen resort was ook heerlijk. Alle chauffeurs die ons naar de bestemming brachten waren keurig en vriendelijk.

Het gasthuis in Pemuteran was fantastisch met een heerlijke keuken en zeer vriendelijke eigenaren.

Kortom het was fantastisch.

Bedankt voor alles,

Els en familie

Els en familie I Bali & Java

Shirley & Rob I Sumatra, Tanjung Puting, Java & Bali

Hallo Jenny, Jacqueline en alle Tari medewerkers,

Waar moet ik beginnen? Via een bekende in Nederland werd ik getipt om de reis die ik naar Indonesie wilde maken bij jullie te boeken. Een lokaal reisbureau wat alles zeer goed zou organiseren en met unieke plekjes komt.

Ik ging natuurlijk op zoek naar jullie website en deze was offline maar na wat doorzoeken vond ik jullie Facebook pagina. Dit zag er veelbelovend uit. Het eerste contact verliep goed en zeer snel. Na korte tijd kwamen jullie al met een voorstel. We gingen overstag en hebben ruim 3,5 week met jullie rondgereisd en wat een beleving was dat!

Van onze landing op Medan waar Mukthar onze chauffeur ons al stond op te wachten tot aan het luxe resort op Bali alles was fantastisch geregeld. Nog nooit heb ik zo'n ontzettend uitgebreide reisbeschrijving ontvangen van een reisbureau en werd er zo snel ingespeeld op vluchten die onverhoopt uitvielen. Continu waren jullie op de hoogte van wat er gebeurde en werd hierop ingespeeld. We konden echt ontspannen en genieten van het prachtige land.

Wat was Kalimantan waanzinnig en een ontzettende verassing, dit hadden wij echt niet willen missen. Onze kookcursus op Bali was geweldig met name omdat het bij een gezin thuis was en Little Wayan alle mogelijke moeite deed om ons bekend te maken met zijn cultuur. De plantage op Java was een stukje historie waar we door de vriendelijke gids werden rondgeleid en ontzettend in de watten zijn gelegd. Sumatra hadden we niet willen missen juist omdat er vrijwel geen toeristen waren en we in onze familie geschiedenis konden kijken. De chauffeurs en gidsen waren stuk voor stuk vriendelijk, deskundig en correct en we hebben ook erg met ze kunnen lachen. Wat we allemaal hebben gezien is teveel om op te noemen maar het was allemaal SUPER geregeld.

Wij weten het zeker, we gaan nog een keer terug en wanneer we gaan dan boeken we zeker weer met jullie. Heel erg bedankt voor deze onvergetelijke reis.

Shirley

Via via kreeg ik de naam van Tari Travel, een lokaal reisbureau in Indonesie. Allereerst was mijn plan alles ter plekke zelf te boeken, dat deed ik tenslotte 25 jaar geleden ook en ging prima. Maar uiteindelijk besloot ik 2 weken van te voren het toch geboekt te doen, wat weinig tijd voor het reisbureau overliet om alles rond te maken en dan ook nog in het hoogseizoen. Wat was ik blij dat ik dat gedaan heb, veel was vol en er moesten alternatieven worden gezocht. Dat heeft mij een hoop gedoe gescheeld.

Groot voordeel is ook dat Tari Travel de leuke plekjes kent, de eerste nacht sliepen we ook in een klein dorpje naast sawa's. Precies wat je wilt na een lange vlucht. De meeste plaatsen waar we sliepen waren erg mooi en luxe, vooral op Bali. In Ubud hadden we een derde alternatief, prima, maar qua sfeer wat minder.

Java is een heel ander eiland en is de behuizing wat minder luxe dan op Bali. Alleen de laatste accommodatie in Happy Valley was weer heel speciaal.

De eerste nacht op Java sliepen we bij mensen thuis, compleet met feestmaal, een hele ervaring. In Malang hadden we een nacht een echt kleine kamer, waar de koffers amper kwijt konden. Dit werd de tweede nacht meteen gecorrigeerd door Tari Travel.

De transporten waren zeer goed georganiseerd, chauffeurs stonden allemaal op tijd klaar en waren zeer behulpzaam, al was het Engels soms zeer gebrekkig. Daar waar we met de trein reisden waren de tickets netjes geregeld en reisden we 'exclusif'.

Met excursies kregen we een gids mee, deze spraken zeer goed engels en deden hun best het ons naar de zin te maken. Over het algemeen waren de excursies prive, wat we prettig vonden. Daar waar we met een groep mee gingen waren de groepen klein.

Al met al een fantastische reis en de extra kosten die ik gemaakt het om het geboekt te doen nam zo veel zorgen weg, bracht ons tot de mooiste plekjes en was het dus zeer zeker waard.

Groetjes, Frits

Frits & dochters I Bali & Java

Dag Jenny, Jacqueline en andere Tari-medewerkers,

We zijn al weer enkele weken terug van onze mooi reis door Sulawesi en hebben nog niet aan jullie laten weten hoe geweldig wij het hebben gevonden. Nou, bij deze dan:
We hebben een super leuke reis gehad!

Alles was perfect geregeld!
We kwamen op erg mooie plekken.
De chauffeurs en gidsen waren heel erg aardig en echt goed in hun vak.
Er was een goede balans tussen reizen en relaxen.
Wij konden genieten en ondertussen werd alles logistiek perfect verzorgd.
Hoogtepunten waren voor ons de Toraja trekking en de ceremonie, de megalieten-speurtocht in de Bada vallei, de rust van Island Retreat, de dieren van Tangkoko en de duikplekken rond Bunaken. En de mensen van Sulawesi natuurlijk!

We zullen/willen graag reclame maken voor Tari Travel, dat is verdiend!

Veel groeten,

Coby en Frans

Coby & Frans I Sulawesi

Mennie en Rob I Zuid-Sulawesi

Beste Jacqueline en Jenny,

In juni heeft Alex 10 dagen met ons door Sulawesi gereden en wij hebben kennis gemaakt met Joseph die 4 dagen onze gids is geweest in Toraja. Wij willen jullie daar nog voor bedanken!

Wij hebben genoten van deze 10 daagse trip. Alex heeft ons zo betrouwbaar en voortreffelijk door het land gereden, fantastisch! Hij is zo'n bescheiden man die steeds vaker speciale dingen liet zien: nootmuskaatboom, kruidnagelboom, peperboompje enz. iets wat we nog nooit eerder gezien hebben in Azie. Zijn engels was genoeg om korte gesprekjes met hem te hebben. Hij bracht ons vol trots bij de bouw van de pinisi boten en regelde dat we op een boot konden kijken die bijna af was. Geweldig. Er zullen best meer toeristen geweest zijn op verschillende plekken maar wij hebben ze amper gezien. Wel in Bira natuurlijk maar niet bij de pinisi boten en eigenlijk ook niet bij Malino of de weg er naartoe. Dat gaf ons ook een extra gevoel dat we op een authentiek stuk van Indonesie zijn geweest.

De accommodatie in Malino was prachtig! Helaas zat het weer niet echt mee; het was bewolkt toen we aankwamen en betrok steeds meer, maar we hebben een mooie wandeling gemaakt bij de rijstvelden. 's Nachts had het heel erg hard geregend dus durfden we het niet aan om op de smalle paadjes te lopen tussen de rijstvelden. De ochtend voor vertrek daar nog even met de gastheer in Malino door de tuin gelopen en gesproken over hoe dicht mensen bij/in de natuur wonen. Een aardige man.

Wat wij nog aan wilden geven is dat de combinatie Alex- Joseph voor ons een prima combinatie is geweest. Alex was de man die ons door de bergen en ingewikkelde wegen loodste terwijl Joseph vertelde over de wetenswaardigheden van Torajaland. Hij vertaalde ook aan Alex wat wij vroegen of zeiden, zo hoorde hij er echt bij.

Wij zijn in 2 gastgezinnen geweest, zoals we ook wilden en dat is echt een fantastische ervaring voor ons geweest! De hand van Joseph was hier duidelijk in aanwezig. 1 adres was bij zijn oom en tante. Hij had van te voren gevraagd aan zijn oom om Pa'Piong ayam klaar te maken. Heerlijk!

Bij het 2e gezin ook zeer prettige ontvangst en verzorging. Net voor ons vertrek hebben wij afscheid genomen van oma die, al 7 jaar, in een zijkamertje lag in haar kist. Tijdens ons verblijf is daar niets over verteld (ze wilden ons niet afschrikken) maar voor ons was het eigenlijk zo'n natuurlijke situatie gezien hoe ze daar met overledenen omgaan.

Beide gezinnen zeer gastvrij en hebben voor 1 nacht hun slaapkamer beschikbaar gesteld! Sanitair was zeer eenvoudig, maar geen probleem voor ons.

Voor ons gevoel hebben wij een heel bijzondere reis gemaakt door Sulawesi met dank aan jullie. Natuurlijk is het jullie werk maar we wilden dit nog wel even kwijt.

Terima Kasih, terima Kasih!

Mennie en Rob

ps. Doen jullie de groeten aan Alex? We hebben van hem genoten

ps. W.b. de verzorging in de auto: water, boekje, schoonmaakdoekjes enz enz. Nog nooit zoiets verzorgds meegemaakt!

Beste Tari,

Wat een GEWELDIGE ervaring was Tanjung Puting! Perfect georganiseerd vanaf het eerste mailcontact met jullie en een fantastische gids ter plaatse die het ons helemaal comfortabel maakte op de boot; niets was Yono te veel! Van onze hele Indonesie reis waren de ontmoetingen met de orang utans op Kalimantan absolute hoogtepunten. Ook de kanaaltocht in Banjarmasin was een onvergetelijke ervaring, waar die rivier wel niet voor gebruikt wordt...!

Nogmaals dank voor de superorganisatie en mochten we volgend jaar weer naar Indonesie komen (wat op de planning staat), maken we zeker weer graag gebruik van jullie diensten!

Vivianne & Jeroen

Vivianne & Jeroen I Tanjung Puting & Banjarmasin

Hedwig en Cees I Zuid-Sulawesi

Wij hebben een heerlijke en zorgeloze reis gehad in Zuid Sulawesi (Celebes/ Indonesië) mede dankzij Tari Travel. De rondreis was door hen georganiseerd en alles was tot in de puntjes geregeld. Wij hadden tevoren een duidelijk reisschema gekregen met een goed overzicht ook voor de achterblijvers. Eerlijk gezegd hadden wij zelf niet gezien dat de reisafstanden soms behoorlijk lang waren door de over het algemeen slechte wegen. Dat viel even tegen, maar toen duidelijk werd dat het echt niet anders kon, hebben wij ons eraan overgegeven en genoten van de prachtige natuur en vriendelijke mensen.

Uitstekende hotels waarbij de “Villa” in Malino ons het meeste bij zal blijven. Gelegen tussen de rijstvelden en bergen, van alle gemakken voorzien in totale rust.

We hebben gewandeld en gefietst op gloednieuwe mountainbikes, de Toraja cultuur met zijn bijzondere begrafenisrituelen bijgewoond, uitgenodigd dankzij onze gids door “familie” van de overledene. Dat laatste was een ervaring die wij niet snel zullen vergeten.

De driver vooral heeft een pluim verdiend. Rustig manoeuvreerde hij door het drukke verkeer, zoveel mogelijk de hobbels ontwijkend. Altijd even voorkomend bij het helpen in- en uitstappen enz.

Mijn wandelschoenen werden op onze 3e reisdag, ’s nachts door “wilde honden” opgepeuzeld. Tari travel zorgde ervoor dat ik goede vervangers kreeg die twee dagen later al afgeleverd werden.

Kortom……………..mochten wij weer een reis door Indonesië maken dan zullen wij dat met veel plezier en vol vertrouwen door Tari Travel laten regelen.

Cees en Hedwig

Elma en Ruud I Kalimantan, Oost Java en Labuan Bajo

Hallo Tari,

Ik ben nog aan het bijkomen van de vakantie.
Die was in één woord GEWELDIG!!

Zelden zo genoten van de vakantie.
Kalimantan was zo anders dan verwacht, maar toch super.
Ook de dagen op Java waren top.
Het duiken bij Flores/Komodo was werkelijk fenomenaal.
Hoe relaxed kan je zijn bij dat duiken!! Onwaarschijnlijk, zelden zo relaxed geweest.

De 2 stopovers op Bali vond ik persoonlijk wat minder. Weet nu zeker dat ik nooit naar die regio van Bali zal gaan: wat een toeristisch gedoe.

Verder kan ik alleen maar zeggen: jullie hebben het weer TOP geregeld. Werkelijk alles was in orde.
Bij onze volgende reis naar Indonesië kunnen jullie weer op onze klandizie rekenen.

Groet, Elma & Ruud.

Ha Jacqueline,

We zijn nu alweer 2 weken thuis met prachtige herinneringen. Het is omgevlogen. In Medan zijn we begonnen met een bezoek aan de Franciscanessen van st Lucia. Dit was heel apart en leuk. Zuster Elisabeth spreekt nog heel goed Nederlands. Zij vertelde ons dat ze in goede harmonie met de moslims samen leven; een voorbeeld voor de rest van de wereld.

Ons bezoek aan Aceh was ook geweldig, de omgeving van Tapaktuan is prachtig. We hebben niet veel gemerkt van de terughoudendheid van de bevolking daar, maar ik denk dat dat voor een groot deel aan jezelf ligt. Het is in ieder geval een ontzettend groot verschil met Manado, wat een tegenstelling met de Acehers.

We hebben genoten van Malino geweldig was het daar en Sandi, wat een schatje is dat. Als we 's avonds het eten kregen ging hij uitgebreid de tafel voor ons dekken met kaarsen er bij. Hij was een perfecte gastheer.

Play video for an impression of Anton and
Marijke's stay in Malino

Manado was ook fantastisch, Pulisan was mooi en de trekking ook. We hebben geluk gehad: we zagen de hornbill, 3 beren, de tarsier en een heleboel zwarte makaken. Ook Tomohon is ons goed bevallen, de mensen doen een beetje Westers aan. We hebben nu al heel wat verschillende bevolkingsgroepen gezien en nu kun je zeggen dat je het land een beetje kent. Wat mijn opa betreft is het plaatje rond we hebben nu alles gezien waar hij en mijn moeder gewoond en gewerkt hebben .Mijn eerste familieleden die naar Indonesie gingen, was in 1790.

Libra homestay was een perfect verblijf, mevrouw is wat verlegen maar dat komt omdat ze alleen maar bahasa Indonesia spreekt. Maar als je dan wat in het Indonesisch tegen haar zegt is het ijs ook meteen gebroken. Al wandelend in Tomohon kwamen we ook niet veel verder, want iedereen wilde met ons praten. Toen we op een gegeven moment zin in een biertje hadden en niet iets konden vinden vroeg een winkelier ons wat we zochten. Dat bier had hij wel. Hij pakte 2 stoelen, zette die in z' n winkel, pakte vervolgens 2 biertjes uit de koelkast, lekker opgedronken en ik kon m'n Indonesisch oefenen.

Nu plannen maken voor de volgende reis we hadden gedacht aan Jambi en uiteraard ook weer de kumpulan met Mulyonos Familie. En natuurlijk weer even flink sparen. Jullie hebben deze reis weer fantastisch georganiseerd nog dank daarvoor.
Doe de groeten op kantoor en hartelijke groet ook aan je man en dochter.

Anton en Marijke

Anton en Marijke I Sumatra en Zuid Sulawesi

Hierbij wil ik jullie nog bedanken voor de goed georganiseerde reis door west en midden Java. Hele aardige gidsen Wanana en Awrie. Ze stonden er altijd op tijd en wat hebben ze ons geholpen bij het zoeken naar de plekjes!. Mijn geboortehuis in Tjimahi en het Tjihapitkamp. De kerk waar ik gedoopt ben en zelfs de datum gevonden in het geboorteregister (75 jaar geleden!). Hek was dicht, maar er kwam juist een werkman binnen en Alice en ik er achteraan. Zoeken naar het Ambarawa kamp wat weg is, maar wel de mannenkampen gevonden, is een politieopleidingskamp nu. En dat in de stromende regen met onweer.

Dan mijn huis in Semarang waar iedereen thuis was en ik binnen foto' s maakte. Met z’n allen 100 m. verderop gelopen, waar we in 48-49 tussen de ketelah speelde. Afgesloten hek ging open. Wat een bof weer dat de opzichter thuis was.

Na de treinreis Semarang - Djakarta stond Wan er weer!!! In de drukte ons toch weer op vlieghaven gebracht. Ruim op tijd.

Behalve Djakarta (te kleine kamer) hele nostalgische hotels. Bogor, geweldig dat uitzicht en grote kamer met Art Decoglas, Bandung een redelijk hotelletje met binnenplaats waar ik mijn papperassen uitstalde. We waren de enige gasten. Simpel ontbijt. Sudah Djokjakarta enig met platje, leuke planten en zwembad. Semarang Tjandi Baru, heeeeel leuk en er was ook nog een bruiloft! De bruidegom met familie sliep in dit hotel en de bruid met familie a.d. overkant.

Ik zal zeer zeker jullie kantoor aanbevelen!!! Dank nog, namens Alice ook voor deze tempo doeloereis.

Ineke

Ineke & Alice I West & Centraal Java

Mark en Cornelia I Oost Java en Bali

Na 5 jaren gingen we weer naar Indonesie, dit keer naar de Oostkant. Omdat Tari travel de eerste keer zo'n prachtige reis had samengesteld, vroegen we ze weer. Dit keer reisden we niet met onze kinderen, maar met zijn tweeën. We spreken ondertussen een leuk woordje Bahasa Indonesia!

Ook nu was het weer uitstekend geregeld. Surabaya, Blitar, natuurlijk Malang en Bali. We hadden op meerdere plekken een gids, wat een verrijking van de reis. Zoveel moois gezien, zoveel prachtige mensen ontmoet waaronder zeker Bapak Hari, onze chauffeur annex gids door al zijn kennis van het land en de omgeving.

Bedankt voor de prachtige taart en verjaarswensen op mijn verjaardag. Na terugkomst van het diner werd er op de deur geklopt en gezongen. Wat ontzettend attent. Het hotel in Malang is ons zeer goed bevallen. Ze doen enorm hun best het ons en andere gasten naar de zin te maken. Top ontbijt, in de middag thee en snacks, kamers zeer schoon en verzorgd. Erg behulpzame receptionisten.

Over de gidsen, gisteren waren we de hele dag op pad met pak Madé. Een zeer kundige, rustige en attente chauffeur die ook nog eens veel van het land weet en graag wat extras doet om het naar de zin te maken. Vooral de rust waarmee hij alles deed vonden wij heerlijk. Tijd nemen voor div bezoeken en uiteindelijk toch opschieten. Beschaafd en vriendelijk. Een 10 wat ons betreft.

Het meisje dat de plaatselijke gids was in het lokale dorpje moest uit haar huis worden gehaald en was daarna vooral met de gsm in de weer. Ze sprak weinig, maar erg aardig verder. We hadden een super dag maar waren aan het eind blij dat we in het hotel waren. De lunch was erg leuk en goed, de dorpsoudste, pak Cipto, heeft zich bij ons gevoegd, ook leuk, al hintte hij wel duidelijk op een donatie. Dat waren we toch al van plan dus geen probleem.

De volgende morgen een tour over de plantage gehad. Leuk dat onze gids, pak Supeno, een oud medewerker van de plantage nog nederlands sprak. Een aardige, rustige man. Leuk om als gids mee te hebben.

Een mooie reis, heel veel dank voor jullie goede zorgen. Het sterke van Tari vinden we dat als het eens anders loopt, ze het super goed oplossen, en in no time. Dat maakt zo'n reis bijzonder.

Dus Tari, Jacqueline en Jenny, weer enorm bedankt!

Hi Jenny,

Zoals al eerder kenbaar gemaakt hebben wij aan deze reis, net zoals aan de, ook door jullie georganiseerde reis naar Sulawesi in 2014, bijzonder goede herinneringen, getuige de vele foto's die wij hebben gemaakt. Met de uitstekende chauffeurs en de gidsen hebben wij gedurende de 10 daagse reis , een open en informatief contact gehad.

Kortom, voor herhaling vatbaar.

We zijn nu weer bij Eveline in Singapore na een heerlijke reis door West Sumatra. De chauffeur was fantastisch, heel aangenaam en een prima rijder, heel veilig. De gids, Zufnal, sprak goed Nederlands met een Indonesisch accent, was ook heel aangenaam en deed heel erg zijn best.

De kookles in Harau was leerzaam en het eten uitstekend. Heel gezellige mensen. De jungletocht in Bukkittingi naar de rafflesiabloem was heel zwaar maar zeker de moeite waard. Wij waren daarna zo vermoeid dat wij de fietstocht hebben afgeblazen en het karbouwengat vanaf het panorama park hebben bewonderd.

Van de hotels vonden wij The Hills top, goede kamers en vriendelijke bediening.

De afstand van The Hills naar het huis van de gids in Bukkittingi was te groot om te lopen. Wij hebben er met de auto een half uur over gedaan. Villa Air Manis gaf een prachtig uizicht en goede accomodatie maar vonden wij erg commercieel. Vanwege het ontbreken van een trapje in het zwembad, was het een toer om eruit te komen. Jammer genoeg hebben wij in Sawaloento niet in het oud Nederlandse huis geslapen, maar wij hebben het de volgende ochtend wel kunnen bewonderen.

De rit van Padang naar Pekanbaru duurde 8 uur en 30 minuten en wij waren dan ook blij in de late middag in het mooie Swiis Belin Hotel te kunnen overnachten.

Al met al, een mooie reis. Heel hartelijk bedankt voor de uitstekende organisatie en wij hopen het volgend jaar weer een beroep op jullie te mogen doen.

Hartelijke groeten, ook aan Jaqueline,

Roberta en Robbert

Roberta & Robbert I Sumatra

Minouche & family I Centraal & Oost Java, Insight Banyuwangi

Het was GEWELDIG, alles wat jullie voor ons geregeld hebben was werkelijk fantastisch, maar het absolute hoogte punt was het verblijf in het dorpje. Ongelovelijk lieve mensen en zo mooi en speciaal, de dansvoorstelling was prachtig, we hebben zo genoten!! Het is er basic, maar een beter gevoel van de gastvrijheid van deze mensen kan je niet krijgen.

Ik zal jullie aan iedereen aanbevelen en als we volgend jaar of het jaar daarop terug naar Indonesia gaan doen we dat zeer zeker weer met jullie.

Heel hartelijk bedankt voor jullie goede zorgen mis indonesia nu al vreselijk.

Minouche

Beste Jenny,

We hebben een fantastische rondreis met jullie door zuid en centraal Sulawesi gehad.

Echt alles was perfect geregeld!! Complimenten hiervoor!

Belangrijk voor ons was ook wel de samenhang van het programma, met name of alles wel te realiseren was. Dit is eigenlijk perfect gelopen. Dankzij Ramadan de chauffeur en met name de gidsen Enos en Simon hebben we kunnen genieten van een fantastisch avontuur op Sulawesi.

We zijn eigenlijk wel blij dat we voor een langer programma op Sulawesi hebben gekozen dan alleen maar een bezoek aan Toraja. Sulawesi heeft zoveel moois te bieden!

Om te beginnen Bira. Geweldige omgeving waar wij echt tot rust konden komen. Mooi strand, het eenvoudige dorpje Bira en de duik en snorkel mogelijkheden zijn er prima.

We denken wel dat we geluk hebben gehad dat er niet veel (geen) toeristen waren.

Het Lake Tempe was ook wel belangrijk om te bezoeken. Vergeleken met een gewoon meer is dit een bijzondere locatie die het bezoeken zeer waard was.

Rantepao en de omgeving van de Toraja bevolking. Bijzonder! Enos heeft ons goed kunnen informeren over de handelswijze / denkwijze van deze bevolking. Erg indrukwekkend. Naast de informatie over de regio hebben we met Ramadan en Enos veel kunnen spreken over de maatschappelijke situaties op Sulawesi en Indonesie.

Lake Poso, de Bada vallei waren ook zeer mooi en bijzonder. Ook de route met de 4 wheeldrive om in de Bada vallei te komen was erg indrukwekkend. Ook Simon de gids heeft het wel bijzonder gemaakt. Kan goed uitleggen over de regio, de beelden en vazen, en de dieren in het regenwoud wat we passeerde om in de vallei te komen. Dankzij Simon hebben we ook mooie foto's kunnen maken van een "cous-cous"? Geweldige gids en niets was hem te veel!!

Verder een mooi bezoek aan Togian. Top locatie, maar beetje jammer dat wij de enige gasten op Island Retreat waren. Ook voor deze mensen was niets te veel. Ook hier prachtige duiken kunnen maken met hun locale duikgids.

De route terug naar het vliegveld was wel lang en erg vroeg. Zeker in relatie met een bezoek aan Maros, bleek achteraf wel zwaar. We hebben het wel goed ervaren, maar was wel zware dag. Een volgende keer zouden wij liever in namiddag naar Poso rijden, daar overnachten, en dan naar Makassar en de Maros excursie.

Maar nogmaals geen commentaar, we hebben een geweldige tijd op Sulawesi gehad, en kunnen nog nagenieten van de mooie foto's die we hebben kunnen maken. Ook dank aan Ramadan, Enos en Simon. Geweldige mensen!!

Misschien tot een volgende keer, want we hebben ook nog Molukken en Papua op ons lijstje staan.

Groeten,

Pieter en Fleur

Pieter en Fleur I Zuid en Centraal Sulawesi

Caroline & Albert I Makassar, Malino

Wij wilden graag een rustige vakantie met hooguit 2 of 3 verblijfplaatsen en vanuit die plaatsen veel wandelen en fietsen en zo weinig mogelijk reizen in een auto. Tari Travel opperde het idee om onze tijd te verdelen tussen Makassar en Malino omdat ze hier een aantal mooie tochten hadden uitgezet.

Gedurende onze tweeweeks verblijf hebben we hier een drietal fietstochten gemaakt, vier langere wandelingen en een bijzondere combinatie van fietsen, wandelen en kanoeen. De tochten waren werkelijk prachtig, zulke fraai landschappen en variatie hadden we niet verwacht zo kort in de buurt van een grote stad.

Tijdens de tochten stond ook het contact met de lokale bevolking hoog in het vaandel, we hebben bij schooltjes gekeken en lokale huisnijverheid, thee en koffie gedronken bij het dorpshoofd en geluncht bij mensen thuis, gezeten op matten. We denken hier nog heel vaak aan terug.

Dank Tari Travel voor jullie prachtige tochten en de uitstekende verzorging tussen de rijstvelden in Malino!

Caroline & Albert

Jan Kees en Mia I Zuid Sulawesi

Beste Tari,

Wij hebben bijzonder genoten van deze reis. Het was allemaal perfect georganiseerd. Het contact met de lokale bevolking d.m.v. thee drinken en lunches vonden wij ook zeer speciaal. De chauffeurs en gidsen waren zeer sympathiek en goed. Als onze zoon volgend jaar nog in Jakarta woont en als onze gezondheid het toelaat, dan kiezen we zeker weer voor een reis bij Tari Travel. We hebben genoten van de bijzondere locaties die jullie geboekt hadden.

Hartelijke groeten vanuit een kouder wordend Nederland.

Jan Kees en Mia

Hoi Jacqueline & Jenny

Langs deze weg willen we jullie laten weten dat we hebben genoten van een onvergetelijk mooi verblijf in Yogyakarta. Het was door jullie wederom perfect geregeld en georganiseerd, waarvoor onze dank!

Onze vriendinnen zijn inmiddels weer naar Nederland vertrokken, maar we hebben samen een mooie reis om op terug te kijken!
Dank jullie wel!

Met vriendelijke groeten,

John & Esther

John & Esther I Yogyakarta